1.4.05

l'estafa de la globalització

Vull només fer unes pincellades sobre aquest tema, i ho he vist a TV3, i per tant, com es la "seva" suposo que no m'han enganyat.

He vist a la TV3 com els agricultors africans son obligats a plantar cotó amb la promesa de que guanyaran més diners, i després, tornen a plantar blat, dons almenys el blat s'el poden menjar si no el venen.
També he vist com del preu que es paga al agricultor o ramader català fins el que jo pago, van augments del 300 al 400%. I els agricultors/ramaders demanen subvencions per poder tirar endavant.
També he vist a la TV3 com els cultivadors de café a nivell mundial estan en mans de multinacionals que baixen el preu al consumidor sense cap mes llógica que la de fer baixar el preu a pagar als productors.

Pero amb els meus ulls també veig més coses : Veig per exemple com entren milers de trailers per la frontera amb França amb paquets de llet, que quan els veus al supermercat, possen a l'envas "envasado en España", veig com automobils amb un 75% de components japonesos pero de marca anglesa son venuts com a "de fabricació europea", o també es pot trobar al supermercat molts productes agricoles de procedencia turca o desconeguda que al possar " envasado en Alemania" es venen també com a europeus.

Bé, tot aixó algú ho pot veure com bó, ho accepto, pero si després recordo mentalment ( o amb una revista antiga d'economia ) quines eren al 1980 les 50 primeres empreses catalanes i quines son ara les 50 primeres empreses, em pregunto on han anat a parar les que ho eren fa 20 anys.
O també comparo el que suposaba la xifra de prestecs/hipoteques sobre la xifra global del sous fa 20 anys o quina es ara aquesta relació ( 65% ) , i més encara tenint en compte la població activa de fa 20 anys i la que hi ha ara que segons el "gobierno" casi estem al "pleno empleo" suposo que si no estic gaire boig arribaré a la conclusió de que "aixó no va bé".

I si aixó no va bé no es pas per culpa meva, o del meu vei, ni tampoc aixó es culpa del conjunt de la nostra societat, sino de gent que alguna cosa podien fer en aquets 20 anys, no només no han fet res, sino que han afavorit que tot aixó succeeixi. Ells s'han cregut que lo de la globalització era bó , i per tant no han fet res, ni per a combatre-la, ni per a moderar-ne els abusos, ni per a aprofitar-la positivament si es que aixó es posible. ( I en aixó no em refereixo només als governants, sino a tota la clase politica i sindical ).

I tot aixó només es pot "arranjar" amb una acció decidida per part dels nostres governants. I quan dic els "nostres" em refereixo a la Generalitat, i no a esperar que ens ho facin ( com fem amb tot ) els de Madrid, dons a Madrid mai tenen presa.
En comptes de seguir la riuada neocapitalista madrilenya i vendre les poques empreses semipubliques de la Generalitat que començaben a funcionar "Petrocat, Ole-Terra , etçetç ", haurien d'haber mantingut el seu control , i alhora esmerçar els recursos necesaris per a afavorir que els productes agricoles/ramaders catalans guanyesin nivell de qualitat/presentació i es poguesin vendre al seu "preu just". Potser fent-los sortir de la distribució de les grans superficies, i creant una xarxa de distribució propia. I en la part industrial, dotant a les empreses catalanes del finançament adecuat per a poder sobreviure e impedir així que se les menjesin les "multinacionals".

Si un pollastre de granja val 16 €uros i a una gran superficie en venen dos "dels de plastic" per 5 €uros, aixó només te un camí : o el de granja es ven al seu preu, o en poc temps només menjarem pollastres "de plastic".
I aixó es aplicable a tots els productes agricoles o ramaders del pais.
En comptes de deixar als ramaders i agricultors catalans sols en contra del monstre globalitzador, la Generalitat hauria de haver muntat una xarxa Europea de supermercats de "productes catalans de qualitat".

I respecte als productes industrials que dir. Es imposible competir amb mercats on la má d'obra es més barata, on no hi han cotitzacions a la Seguretat Social, ni convenis, on no hi ha Sanitat publica, ni asegurança d'atur, ni jubilacions.... Imposible ..!!!. Per tant, fer-nos competir als europeus en productes industrials contra enpreses de paisos aixi només te una finalitat : fer abaixar els sous i les prestacions socials a Europa.

S'esta permeten l' absorció d'empreses punta en tecnologia, per empreses extrangeres que la majoria de les vegades tenen pitjor organització i es fan les compres d'aquestes sense diners: o es canvien les accions velles per accions de la nova empresa, ( conec mes d'un empresari que ho va fer, i despres de 5 fusions multinacionals ara té un 0,05% de les accions, o sigui: no te res ) , O en altres casos, el pagament de la compra el fa la propia empresa resultant, lo cual no se si es un frau pero ho hauria d'esser. Tot aixó no només provoca un estat d'histeria en els treballadors que acaba, per sort diuen, quan marxen o els foten fora en una "reestructuració técnica".

La majoria dels departaments de I+D d'aquestes empreses segueixen funcionant aquí, dotant a la multinacional de innovacions que despres elles mai fan produir aqui , sino al pais "central". Podria donar molts exemples pero amb un em conformare : totes les innovacions desenvolupades a Seat-Martorell no s'apliquen als cotxes de Martorell sino als de Wolksburg. Aixó significa que la multinacional té aqui la "despesa" pero en treu profit "allí".

Ah si esclar, el senyor ex-Conseller em podrá dir ara que "gracies a la globalització" Catalunya ara exporta el 80% de la seva producció a Europa......Mentida...!!! Catalunya exporta factures, res més.
Un cargol per a la Seat, es fabrica a Sabadell, s'envia amb urgencia a Alemanya a un distribuidor que abasteix al grup Wolksvagen i la central, el torna a enviar i el factura a Martorell. Us sembla poc? Dons hi ha molt més: els airbags per la Seat, es fabriquen a Valencia, el fabricant facturá 90€ a Wolksburg, i Wolksburg factura 215 € a Seat. En aquest cas els airbags no van a Alemanya afortunadament.
A aixó li diuen "exportar", per a mi la paraula correcta seria "robar". Mentrestant hem d'aguantar al xulu del president de Wolksvagen parlant de la baixa rendabilitat de la Seat i amenaçant en emportarse la fabrica a Bratislava. En pocs anys amenaçarà als eslovens en emportarsela al Uzbekistan, i així succesivament, mentres li permetin. En canvi, a Alemanya, una important marca de cotxes té com a accionista al govern d'un land. Curios, no ?

Aixó de la Seat es aplicable a la majoria de les empreses abans catalanes, i ara multinacionals. En totes potser no, en alguns casos no s'agafen tanta feina i simplement envien transferencies mensuals de grans sumes de diners a comptes en bancs suissos. En altres casos hi han "compres" que es fan simplement per "matar" la competencia. Recordeu antigues marques de linia blanca i us vindrán algunes a la memoria.

Jo no estic en contra d'importar, pero crec que hi haurien d'existir uns arancels, amb tots els paisos de fora d'Europa, individualitzats per pais, en funció dels costos socials que te cada pais.
I que els inspectors haurien de comprobar si la llet "envasada en Francia" o els pebrots "envasats a Alemanya" son realment europeus o s'han de carregar amb taxes ( de moment, ara, s'haurien de retirar del mercat pel etiquetatge fraudulent ).
Ah no patiu, aqui d'aixó ja n'estem aprenent, i ja envasem taronjes argentines com "made in Spain". Només aprenem lo dolent pel que sembla i així ens carreguem el poc prestigi dels nostres productes.

Aixó dels arancels es valid especialment per al nostre "aliat" de EEUU, dons ell si que subvenciona els sectors que vol, fa dumping de preus amb el que li dona la gana, o veta o carrega amb arancels imposibles als productes que poden perjudicar el seu mercat.
Al contrari que els europeus, el nostre soci americá, mai fa el que predica i sempre, sempre, sempre, mira primer pels seus interesos económics a tot el mon i es que fa prevaler per damunt de tot, i si hi ha algun governant d' algun pais que es pitjor que en Saddam pero es titella d'ells, dons simplement diuen " sí, es un fill de puta, pero es el nostre fill de puta." i es queden tant amples.

I si parlesim de la borsa, i s'analitzes a fons, es podria veure també com el "capitalisme globalitzador" aprofita aquest sistema per a "robar legalment" els estalvis dels treballadors. Pero aixó seria molt llarg d'explicar. Nomes dos detalls :
L' invent del "mercat de futurs" que servia per a "finançar" als agricultors dels paisos pobres en que els ha ajudat ?
El "valors informatics" apart de fer pedre els seus estalvis a milers de treballadors i jubilats ( Terra Networks ) ha perjudicat a algun tauró de les finances com el sr Soros o el sr Hortalà ?

Aixó de la globalització es una enganyifa per idiotes, i només els idiotes se la creuen. Si algú que no es idiota ens diu que es bó es que obra de mala fé.


George Orwell ja ho va avisar quan va escriure " el dia que reneixi el nazisme, ho fara en nom de una suposada llibertat". Oi que si, Srs. Bush i Aznar?