19.12.06

JO BUSCABA UN 3%.

Aquesta setmana he coincidit amb dos amics que es dediquen a la construcció, un del Baix Llobregat, i un altre al Bagès.

En els dos casos els he preguntat quan "ens costa" als que comprem pisos nous les comisions.

El del Bagès ha tingut tots els problemes posibles per iniciar la seva activitat, tot eren problemes amb la Regidoria d'Urbanisme, portada per una persona d'ERC, fins que un bon dia va contactar amb un despatx d'advocats de Manresa on li van solucionar el paperam dient-li que "tot aixó es porta directament desde Barcelona, en Grouxo personalment". Total 18.000 € per un permis legal per a construir un bloc de 8 vivendes.
Ah, i quan va pagar, i li van donar el permis, aquest portaba data de feia sis mesos. O sigui que sis mesos en un calaix fins el "caixa-cobri".

El del Baix Llobregat es ja mes experimentat, te el cul pelat d'aconseguir permisos d'obra en dos dies, sap com funciona el sistema, i l'accepta.
"Ells t'han de donar el permis com a molt en tres mesos, si no afluixes troben qualsevol escusa i et demanen que rectifiquis el projecte, i tenen tres messos mes. Mentrestant tu tens els diners invertits en un solar aturats, o el banc cobrant-te cada mes la millonada de la hipoteca total. No tens mes solució".

A aquest constructor li vaig demanar que em calcules el percentatge sobre la inversió que representaba aixó. La resposta rapida va ser : un 10 %.!

O sigui tenia raó en Maragall quan va dir que CiU tenia un problema del 3%. Per haber cobrat tant poc ara que no estan al poder i no controlen res, no tenen calers.

També em va dir que el cost del sol era d'un 40%. .
Anem a fer comptes rapids?.
Si un edifici amb 15 vivendes ( nomès deixen edificar 5 plantes ) es ven ara per 40 M pta, si tinguès 10 plantes d'alçada i els politics no cobresin valdria 28 M pta..
Estan realment interesats en abaratar el preu de la vivenda?

Limitant les alçades el que s'aconsegueix es :
1_ Que es tinguin de demanar el doble de permisos per construir el mateix nombre total de vivendes.
2_Que augmenti el valor de les vivendes noves.
3_ De retruc que augmentin els de les ja construides.
4_Que, a consecuencia de tot aixó, augmentin les recaudacions dels impostos.


Bombolla inmobiliaria ? Unamerda!, bombolla dels partits.


Enteneu ara com un Forrest Gump pot arribar a president?

5 comentaris:

Anònim ha dit...

i que passa si en lloc d'habitages parlem de centres comercials, camps de futbol, esportius...

I el pas de l'ave? heu vist el pont de Sant Boi-Cornellà? Ala porra ecosistema, estetica i tot impacte visual!

Anònim ha dit...

camps de futbol? però si un tinent d'alcalde va passar "de la noche a la mañana" un directiu de l'Español....

Anònim ha dit...

El que expliques són les comissions directes. Després hi ha les indirectes: la Llei del Sòl estableix que tota promoció ha de cedir un 10% del sòl urbà ha de ser cedit als ajuntaments. La idea és que se'n facin equipaments, però què fan els ajuntamensts? Molt senzill tornar-lo a vendre al mateix promotor: ja tenim doncs, un altre 10%. Caixa cobri!.

Corol·lari: si l'Ajuntament de torn "suca" un 10 i el Partit un altre 10%, com podem optimitzar els ingressos? Doncs fent que el sòl sigui al més car possible. Com s'aconsegueix? Doncs tancant l'aixeta de la planificiació urbanística: com menys sòl disponinble hi hagi, més car serà.

Resultat: Si fer una casa li costa al constructor uns 100.000 euros, al comprador li acabarà costant de 200.000 en amunt, segons els llocs. Passa amb tots els robatoris: perquè el lladre de torn s'emporti 20.000 euros (10.000 l'ajuntament i 10.000 el partit), a tu la broma te'n costa 100.000 (la diferència entre el preu de cost i el que acabes pagant), en concepte de reparació de la porta, vidres trencats, caixa forta nova, etc., etc.

I aquí encara ens deixem la propina que s'endú el regidor de torn. Tot plegat és franquisme, però sense Franco.

Això acabarà petant, com dos i dos fan quatre, i no falta gaire perquè això passi.

Anònim ha dit...

jo visc en un carrer de Cornellà molt bonic on nonés es poden fer 2 pisos d'alçada. I sempre em pregunto per que el bloc del costat en te 3.

Anònim ha dit...

Això petarà segur com molt be dieu, ara, ja ho podia fer abans...