29.3.07

Catalunya sota Espanya. L'opressió nacional en democràcia"

DIJOUS, 29/03/2007 - 17:38h
'L'estatut, sigui quin sigui, no serveix per a res'


El vocal del CGPJ Alfons López Tena presenta el llibre 'Catalunya sota Espanya. L'opressió nacional en democràcia'

La via autonomista s'ha exhaurit i la situació política de Catalunya dins d'Espanya és insostenible. Aquest és el diagnòstic que fa el vocal del Consell General del Poder Judicial elegit a proposta de CiU, Alfons Lópe Tena, al llibre 'Catalunya sota Espanya. L'opressió nacional en democràcia' (
Dèria Editors-La Magrana), que acaba de presentar. Davant d'aquesta situació, López Tena planteja que només hi ha tres sortides possibles.

Aquests tres escenaris són la provincianització definitiva de Catalunya dins d'Espanya, la constitució d'un estat plurinacional (que no veu viable perquè requereix de la voluntat de la majoria dels espanyols) o la independència, que sí que considera possible. L'argument principal de López Tena en aquest sentit és que no hi ha cap possibilitat d'intervenció militar per evitar un procés d'independència. Un procés que el jurista considera que depèn dels catalans, perquè arribi un moment en què es mobilitzin per reclamar l'autodeterminació. López Tena diu que aquest és el pròxim pas, atès que totes les altres temptatives, d'arrel més o menys autonomista, han fracassat.

L'últim episodi és l'aprovació de l'estatut de Catalunya del 2006, contra el qual s'han presentat recursos que el Tribunal Constitucional espanyol ha d'estudiar. López Tena té clar que la sentència retallarà més el text o en proposarà una lectura restrictiva fins a dissoldre'l (en la línia apuntada per l'advocat de l'estat). 'L'estatut no serveix per res, perquè és una llei orgànica espanyola, i, sigui l'estatut que sigui, sempre estarà sotmès a les decisions que es prenguin a Madrid'.