6.12.02

DECÀLEG DEL CATALANOPARLANT

Pel professor Dr Tilbert D. Stegmann de l'Institut Für Reomanische sprachen und literaturen.
1)_ Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la família i els amics i coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar en català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.
2)_ Sigueu respectuós de tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.
3)_ Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, al treball, etc. Si us entenen continueu parlant-los en català, encara que us responguin en un altre idioma.
4)_ Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre'l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.
5)_ Si veieu algú que s'esforça a parlar en català, ajudeu-lo. I demostreu-li que valoreu el seu capteniment.
6)_ Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit, però doneu l'exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituir. Ajudem-nos els uns els altres a mantenir un català viu i bo.
7)_ Respecteu les diferències regionals del català. Parelu amb mallorquins, valencians, rosselonesos, etc. I coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català com de totes les llengües cultes.
8)_ Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català. I que siguien en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assitiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.
9)_ Preneu la decisió d'escriure totes les cartes i notes en català. A partir d'avui poseu sempre el vostre nom en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres impressos, els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.
10)_ Exigiu de tothom, fins i tot de les institucions més rutinàries, que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre temps i nervis lluitant contra enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda.
Tota persona que defensa la seua pròpia llengua sense agredir ningú, té el dret al seu costat.

1 comentari:

Firnas_da_Vinci ha dit...

Curioso que siendo tan malos y brutos los musulmanes, le perdonaran la vida a la italiana sin tansiquiera torturarla despues de arrestarla...curioso tambien que siendo ella tan bien "viajada" e informada no supiera que intentar cambiarse dentro de un coche, o llevar las uñas pintadas seria ofensivo...y por ultimo y para colmo que a estas alturas necesite un caballero andante britanico que le saque las castañas del fuego. Leete algun libro Oriana, en tu idioma nativo y despacito, puesto que mucho esmalte le has puesto a tu intelecto.