22.7.09

Finançament: una pregunta



AMB EL NOU MODEL, EN QUINA QUANTITAT QUEDA REDUÏT L'ACTUAL DÈFICIT FISCAL?


Imaginin vostès que tenen un fill i el duen al metge perquè té una alçada inferior a la que li correspon per l'edat. El metge els proposa un pla complet d'un any (medicaments, exercicis, etc.) per fer-lo créixer fins a una alçada que es consideri pròxima a la normalitat. Transcorregut l'any, i després d'haver seguit el pla especificat, tornen a cal metge per veure'n els resultats.


EL METGE, DESPRÉS DE VISITAR el seu fill, els diu que poden estar contents. El noi pesa ara tres quilos més que fa un any, la seva musculatura és més sòlida, etc. Curiosament, però, no esmenta per a res l'alçada -que era el problema original-. A més, per a sorpresa de vostès, en sortir de la consulta es troben que el metge ha llogat una colla de periodistes per tal que esbombin, a tort i a dret, els avenços que, segons el doctor, ha fet el seu fill -sempre sense esmentar, però, el problema original: l'alçada.


AQUESTS DIES, QUAN ALGÚ em pregunta què penso del nou sistema de finançament contesto sempre el mateix: no ho sé. No aconsegueixo saber si estem millor, igual o pitjor. Però l'excés de dades incomprensibles i la posada en escena de tot plegat em fa pujar la mosca al nas. Em recorda massa l'anècdota amb què començava aquest article.


EL JULIOL DEL 2008 ES VA FER públic un estudi elaborat per la conselleria d'Economia i Finances amb l'ajut de diversos experts de reconegut prestigi. L'estudi abraçava el període 2002-2005 i concloïa dient que el dèficit fiscal català (flux monetari) havia estat, per a l'any 2005, de 16.735 milions (el 9,8% del PIB). Uns dies després, el ministeri d'Economia també va publicar un estudi equivalent on s'assegurava que el dèficit fiscal de Catalunya havia estat, el 2005, de 14.790 milions (el 8,7% del PIB). Amb diferències, era el reconeixement quantificat que Catalunya pagava a Espanya molt més del que en rebia.


DEIXEM DE BANDA, PER AL QUE ens importa ara, les diferències entre els dos estudis. Fem omissió, per no despistar-nos, del fet que alguns experts assegurin que aquest dèficit ha anat augmentant els darrers anys. Arrodonim, simplifiquem i assumim que Catalunya va tenir, l'any 2005, un dèficit fiscal d'aproximadament el 9% del PIB; i que aquest dèficit s'ha mantingut més o menys constant al llarg dels darrers anys, fins avui.


ASSUMIM, DONCS, QUE la pitjor de les nostres malalties macroeconòmiques (la que ens van diagnosticar l'estiu de l'any passat) és que de Catalunya desapareix anualment el 9% del seu PIB (fet que no resistiria cap economia del món). D'acord? Doncs bé, la meva pregunta és senzilla: amb el nou sistema de finançament que el govern de la Generalitat ha pactat, en quant s'ha reduït el dèficit fiscal de Catalunya? Em poden dir, senyors diputats que es reuneixen avui, quin serà el nou dèficit fiscal català? Deixin-se de xifres, que, ves per on, em sembla que intenten confondre. Deixin-se de 3.100, de 3.850 o de 4.028 milions. Deixin de barallar-se per precisar si aquesta incomprensible xifra, de la qual diuen que hem de disposar el primer de gener del 2011, arribarà al matí o a la tarda. Contestin la pregunta que importa: el nostre dèficit fiscal, s'ha reduït? I si ho ha fet, en quant?


PERMETIN-ME, SENYORS diputats, que la meva pregunta tingui una mica de verí. Com que la sensació que m'estan aixecant la camisa permanentment és molt viva, he esdevingut, de naturalesa, malpensat. Com que no em diuen que la despesa s'ha redistribuït, sinó que totes les autonomies hi surten guanyant en termes absoluts, tendeixo a pensar que l'afer s'ha resolt apujant els impostos. És per això que no m'interessen les quantitats en valor absolut (perquè, lògicament, si he de rebre més perquè pago més, maleïda solució!).


VULL SABER, SIMPLEMENT, quin bocí del nostre PIB, a partir d'ara, seguirà desapareixent cada any. En el plenari monogràfic que comença avui, contestin, si us plau, en quant hem millorat de la malaltia que, fa un any, vostès mateixos ens van diagnosticar. Amb el nou model de finançament pactat, en quina quantitat percentual queda reduït el dèficit fiscal que, actualment, és del 9%?


Xavier Roig

Enginyer i escriptor

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 21. Dimecres, 22 de juliol del 2009